eQSO DMR

DMR Verkko ja eQSO

Mikä on DMR?

DigitalMobileRadio on digitaalinen liikennemuoto, tuttua hamsseista. Nyt myös tiettävästi ensimmäisenä suomessa on vapaa DMR verkko, johon ei tarvita lisenssiä.
HUOM! Älä sekoita dPMR DMR:ään, ne on täysin kaksi eri asiaa ja käyttää omia protokolia.

Tarvitaan vain ID joka täytyy rekisteröidä(verkko on testivaiheessa, joten rekisteröinti systeemi on rakenteilla)

Tarvitset myös HOTSPOT tai eQSO linkki joka on DMR:lle. Lailisesti tiettävästi voi ainoastaan käyttää hotspottia jossa on lähetysteho 20mW ja käsiradio PMR446-DMR joka on varustettu kiinteällä antennilla ja lähetysteho on 500mW maksimissaan. tämä radio voi olla esimerkiksi Radioddity GD73E PMR446 license free versio.

eQSO DMR Palvelin

eQSO DMR on vapaa kaikkien käytössä oleva verkko.
DMR palvelimeen voi yhdistää MMDVM tai openspot laitteella osoitteella: eqsodmr.titanix.net portissa 55555
Puheryhmää käytetään TG1. kaikki liikennemuoto muunetaan analogiseksi vanhan eqso puolelle molempiin suuntiin, kaikki DMR liikenne keskenään kulkee digitaalisena ilman muunosta.

eQSO DMR palvelimessa ei saa käyttää 244* alkuisia ID-Numeroita, on käytettävä jotain muuta numeroa(rekisteröinti systeemi myöhemmin, jotta käyttäjät ei käytä samaa id:tä) mutta testivaiheessa ihan sama mikä id laittaa.

DMR radio on hyvä asettaa kanavalle PMR 9 ja 16 välille käytten Värikoodia 1 (CC ColorCode).

Pi-Star Hotspot asetukset

Avaa valmiiksi konfiguroitu pi-star aseta taajuudeksi PMR446 digital taajuus esim 446.19375 (kanava 16).

Mene Configuration – Expert – MMDVMHost – sieltä kohta DMR Network, aseta Address eqsodmr.titanix.net ja portiksi 55555, salasana passw0rd

HUOM! Kun säädät pi-star dashboardin administa jotain noi asetukset poistuu ja ne täytyy laittaa uusiksi, teethän tämän viimeisenä.